Categories Lifestyle

3 retete simple pentru mileniali (guest post Brindusa Birsan)

Posted on
3 retete simple pentru mileniali (guest post Brindusa Birsan)

Cu totii stim ca gatitul ne poate da adevarate dureri de cap, mai ales in zilele in care fie n-avem timp, fie n-avem chef, fie suntem prea obositi dupa o zi lunga. Suntem generatia care ar manca ceva bun, dar fara sa faca prea mult efort. Tocmai de aceea, ne-am gandit sa va impartasim cateva retete care pe langa faptul ca sunt mega delicioase, mai sunt si foarte simplu de facut.

Pentru ca noi suntem doar amatori, ne-am gandit sa lasam un pasionat in ale bucatariei sa se ocupe de acest material.

Nu esti food lover daca nu ai auzit de hashtag-ul #selesina, creat de nimeni alta decat Brindusa Birsan. Pentru ca indragim continutul ei demn de salivat, ne-am gandit sa o invitam pe blogul nostru sa ne recomande niste retete perfecte pentru milenialii grabiti.

Pregatiti „sa lesinati”?

Shakshuka

Shakshuka e un dish originar din Estul Mijlociu, pe bază de roșii cu ouă. Se potrivește perfect la micul dejun sau brunch, arată foarte cute, ține de foame și e și foarte ieftin de făcut. Nu mai zic ca e easy peasy și poate fi făcută și de cei cu mai puțină experiență în gătit.

TIMP DE PREPARARE: 15 minute

PORTII: 2

INGREDIENTE:

1 ceapă medie, tăiată cubulețe

2 căței de usturoi, zdrobiți

1 conservă de roșii tocate

1 ardei gras, tocat cubulețe

½ legătură pătrunjel tocat

2 oua

½ linguriță chimion

½ linguriță fulgi de chili sau ardei iute proaspăt

Pâine pentru servit

HOW TO:

  1. Se pune puțin ulei la încins într-o tigaie. Se călește ceapa 2-3 minute, la foc mediu, apoi se adaugă usturoiul și ardeiul iute și se mai lasă încă 1 minut. Se adaugă și chimionul, se amestecă, apoi se adaugă ardeiul gras. Se lasă pe foc încă 3-4 minute, sau până se călește.
  2. Se adaugă conserva de roșii, puțină sare, se amestecă, se gustă, și se mai adaugă chimion, sare sau chili după gust. Când sucul de roșii începe să fiarbă se face loc cu lingura în centru și se adaugă un ou. Se procedează la fel și pentru următorul. Se acoperă cu un capac și se lasă la foc mic, până se încheagă albușul, însă nu prea mult, încât să rămână gălbenușul moale.
  3. Se presară piper și pătrunjel, apoi se servește cu pâine bună, prăjită. Pâinea cu maia merge excelent.
  4. #selesina

TIPS: Se poate adăuga bacon la început, odată cu ceapa sau brânză (de capră, mozzarella) la sfârșit. Dish-ul e foarte simplu și foarte ușor de adaptat, în funcție de ce vă place.

 

Supă cremă de praz și cartofi

Un prânz consistent care să-ți țină de foame până seara și care să te încălzească dacă e frig afară sau dacă ai o zi mai urâtă. Food cures everything.

TIMP DE PREPARARE: 50 de minute

PORTII: 4

INGREDIENTE:

4 tulpini de praz mai mici sau 2 tulpini de praz mai mari

1 ceapă medie

4 cartofi mari

30 g unt

100 ml smântână de gătit, opțional

850 ml apă (aproximativ 3 căni)

o frunză de dafin

o crenguță de cimbru

50 g bacon, opțional

crutoane pentru servit

HOW TO:

  1. Se curăță frunzele verzi de la praz și se păstrează doar tulpina, partea albă. Se taie transversal, se spală bine și se taie felii subțiri. Se curăță cartofii și ceapa și se taie cuburi.
  2. Într-o cratiță se pune untul la topit cu puțin ulei (uleiul ajută untul să nu se ardă). Se adaugă ceapa și se lasă 2-3 minute, la foc mic. Se adaugă și prazul, puțină sare și se lasă 5-7 minute, până se înmoaie. Se adaugă și cartofii, se călesc puțin cât să se intensifice aroma.
  3. Se adaugă apa fierbinte (ajută legumele să nu își scadă temperatura și să fiarbă mai repede), dafinul, cimbrul, sare și se lasă la fiert, la foc mic, acoperit, până se fierb cartofii.
  4. Între timp, dacă se folosește, se taie baconul cubulețe și se prăjește în puțin ulei, până când devine crispy.
  5. Când legumele sunt fierte, se elimină dafinul și cimbrul, se transferă amestecul într-un blender și se pasează. Se adaugă smântâna de gătit, dacă se folosește și se mai mixează. Dacă supa e prea groasă, se mai adaugă apă. Se gustă și se mai adaugă sare dacă e nevoie.
  6. Se servește cu bacon și crutoane.
  7. #selesina

TIPS: Se poate face varianta VEGETARIANĂ, fără bacon, și varianta VEGANĂ dacă se renunță la smântană și se înlocuiește untul cu ulei. Smântâna și untul contribuie mult ca supa să devină mai cremoasă.

 

Paste cremoase cu lămâie

Puține ingrediente, timp scurt de preparare, dar gust complex și o abundență de arome, eu asta cred că asta e esențial pentru niște paste bune. Merge, deci, încercată și rețeta asta de paste cremoase cu lămâie într-o seară în care vii obosit și lihnit de la muncă, dar nu ai energia să gătești nimic complex.

PORTII: 2

TIMP DE PREPARARE: 25 minute

INGREDIENTE:

250 g paste cu ou (tagliatele, fettucine, papardelle sau alte paste late)

coaja și sucul de la 1 lămâie mică,

50 ml vin alb

4 căței de usturoi, zdrobiți

60 g unt

180 ml smântână pentru gătit

parmezan, pentru servit

piper proaspăt râșnit

HOW TO

  1. Se pune o oală mare cu apă cu sare la fiert. E foarte important ca apa pentru paste să fie destul de sărată. Regula de bază e 100 g paste/ 1 litru apa/ 1 lingură de sare.
  2. Se pune untul la topit într-o tigaie încăpătoare. Se adaugă usturoiul și se lasă pe foc 2 minute, cât untul să preia aroma de usturoi. Se pune vinul și se lasă pe foc mediu, până se evaporă jumătate din cantitate. Se adaugă 3 sferturi din sucul de lămâie. Se amestecă bine.
  3. Se adaugă smântâna de gătit, puțin câte puțin și se amestecă de fiecare dată. Se lasă pe foc 3 minute. Se adaugă sare după gust. Se gustă, și se mai adaugă și restul de suc de lămâie dacă e nevoie. Citricele diferă, iar unele pot fi mai acre, altele mai dulci. Când e gata, se ia de pe foc.
  4. Se pun pastele la fiert, iar când sunt gata se scurg și se păstrează o cană din apa de la fiert. Se pun direct peste sos, se adaugă 2-3 linguri din apa de la fiert, sau mai mult, dacă e nevoie, coaja de lămâie și piperul, care e foarte important să fie proaspăt râșnit. Poate fi chiar piper boabe zdrobit cu lama cuțitului. Se amestecă.
  5. Se servesc cu mult parmezan ras, care e foarte important în gustul final al preparatului și cu extra piper.
  6. #selesina

Voi ce reteta ati incerca prima data?

Privacy Policy Settings